Conform prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în cazul în care părinţii nu se înţeleg cu privire la locuinţa copilului, instanţa de tutelă va stabili locuinţa acestuia la unul dintre ei, potrivit art. 189 alin. (3) din Codul civil. La evaluarea interesului copilului instanţa poate avea în vedere, în afara elementelor prevăzute la art. 2 alin. (6), şi aspecte precum: disponibilitatea fiecărui părinte de a-l implica pe celălalt părinte în deciziile legate de copil şi de a respecta drepturile părinteşti ale acestuia din urmă; disponibilitatea fiecăruia dintre părinţi de a permite celuilalt menţinerea relaţiilor personale; situaţia locativă din ultimii 3 ani a fiecărui părinte; istoricul cu privire la violenţa părinţilor asupra copilului sau asupra altor persoane; distanţa dintre locuinţa fiecărui părinte şi instituţia care oferă educaţie copilului. Este de necontestat că interesul superior al copilului trebuie să prevaleze în toate demersurile şi deciziile care privesc copilul, acest interes fiind ridicat la rang de principiu prin dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi ale art. 263 Cod civil.
În urma analizei de către instanța de judecată a tuturor criteriilor consacrate în acest scop și a ansamblului probator administrat în cauză s-a concluzionat că, interesul superior al minorului impune ca locuința acestuia să fie stabilită la tată, mamei revenindu-i un program de vizită clar definit.
Atât rapoartele de anchetă psihosociale efectuate la locuința celor doi părinți cât și depoziția martorilor audiați în cauză, completată de proba administrată în cauză care o făcea vinovată pe mamă de un comportament neadecvat în prezența minorului, creat de un viciu căruia nu-i putea face față au stat la baza analizei instanței de judecată și în final la concluzionarea faptului că, pentru echilibrul moral al minorului, pentru buna sa dezvoltare emoțională și pentru interesul său este ca locuința sa să fie alături de a tatălui său. (Sentința civilă nr.xx/ 15.02.2024 a Judecătoriei Oradea)
Cabinetul nostru a reprezentat interesele tatălui minorului și ne bucurăm împreună cu acesta că, în urma unei munci de durată, s-a obținut ceea ce era cel mai esențial,- siguranța și interesul minorului