Blog

Contestație decizie de pensionare

      Potrivit art. 107 alin. 3 şi 5 din Legea nr. 263/2010, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege şi prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia, iar sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

      Multe persoane se regăsesc în situația în care, atunci când primesc Decizia de pensionare să constate că anumite perioade nu au fost valorificate. Această ”eroare” a Caselor de Pensii poate surveni ca o omisiune, pe fondul lipsei anumitor documente justificative la dosarul de pensionare sau ca urmare a unor erori materiale cuprinse în carnetele de muncă.

      Cu această din urmă situație s-a confruntat și unul din clienții Cabinetului nostru de avocatură, care datorită unei erori materiale cuprinse în carnetul de muncă a fost privat de valorificare la calcului stagiului de cotizare a unei perioade de 2 ani de muncă.

      Casa de Pensii nu a înțeles să înlăture această eroare pe cale administrativă, chiar dacă clientul nostru a făcut dovada stării de fapt reale prin depunerea la dosarul de pensionare a Adeverinței emise de fostul angajator, care reprezenta dovada clară a perioadei în care a prestat munca și a cotizat către sistemul public de pensii (fiind vorba de mai multe neconcordanțe în cuprinsul cărții de muncă).

      Următorul pas a fost acela de a formula o acțiune pe rolul instanței de judecată competente, în cadrul căreia pârâta Casa de Pensii și-a exprimat o poziție de opunere la admiterea acțiunii. 

      Cu toate acestea, între termenele de judecată, intimata a  procedat la revizuirea drepturilor de pensie ale contestatorului prin valorificarea stagiului de cotizare realizat în perioada (…) conform adeverinței nr. (…) emisă de XXX,  noile drepturi fiind stabilite şi plătite retroactiv de la data de (…) .

      Întrucât, intimata a avut o poziție de opunere la admiterea acțiunii și doar ulterior demarării acțiunii în instanță și începerii judecății a înțeles să dea curs favorabil cererii noastre, instanța de judecată a admis inclusiv capătul de cerere privind obligarea la plata cheltuielilor de judecată cu toate că, acțiunea a rămas fără obiect.

      În ce priveşte capătul de cerere referitor la cheltuielile de judecată solicitate de contestatoare, instanţa va admite această solicitare, întrucât în speţă cauza a rămas fără obiect numai ca urmare a promovării prezentei contestaţii, poziţia intimatei exprimată în cuprinsul întâmpinării fiind aceea de respingere a contestaţiei, astfel că nu sunt incidente prevederile art.454 NCPC.

      În consecinţă, instanţa va obliga intimata la plata către contestatoare a sumei de ….. lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocaţial dovedit cu chitanţa nr…….. depusă la dosarul cauzei la fila 107. (Sentința nr…./LM/21.12.2023 a Tribunalului Bihor).

September 16, 2024
Blog

Date de contact pentru consultații și programări